31.1.12

mari semua kita refleksi diri !

Assalamualaikum reader(s) !
 apa khabar semua? Hari nie cik nana nak kongsi pasal novel terbaru yang baru dibaca yang bertajuk 5 tahun 5 bulan karya hlovate.unik kan nama tu? Ke cik nana sorang je yang terlebih perasan?? Haha ! novel ni amat interesting and suitable for my age..tuk menjadi lebih bermotivasi dan matang..ceritanya pasal Johanna yang menjadi students of Aberdeen university, united kingdom dan menuntut dalam bidang medic course..bagi pendapat cik nana hlovate menggunakan bahasa yang agak tough dan standart kepada remaja..i mean the English is quite high..but takpe dapat juga otak ni menghadam apa yang cuba diceritakan oleh penulis..taklah otak cik nana ni tepu..

masa johanna ni tinggal kat UK for 5 years and 5 month..banyak pengalaman yang ditimba oleh jo ataupun dikenali juga sebagai ana..masa nak tunggu result , dia telah bekerja dengan encik lafty sebagai pembantu rumah aka orang gaji selama 3 bulan..so for cik nana , Johanna nie telah spent masa dia sebaik-baiknya as she uses it for working although kerja tu taklah standart and glamour…yang penting pengalaman kan? after that ,she fly to UK to be a doctor !  yeah! im so like it ! biasalah itulah cita2 terawal cik nana..hee masa kecik kecik dulu ! sekarang ni lebih cenderung kearah bidang pharmacist or business..well im not good in communication skill but I like to ty a new thing..maybe la kan nak timba pengalaman bukannya senang..

sekarang ni sementara nak tungggu result spm dan isi boring upu ,cik nana bekerja sebagai babysitter di sebuah nursery di taman perumahan cik nana..dekat je..hee !  naik basikal pun boleh ..apa lagi erk yang nak story..ha , kalau rajin cik nana ajak my dad pergi jalan kat belakang jalan rumah tuk belajar drive kereta..mana tak woo..super excited wook !

 yesterday I was very happy because cik nana drove dari jalan belakang sampai parking masuk rumah..so confident am i..haha! tudiaa bangga pulak dia..tak ambil lesen lagi tuuuu..hee J sebenarnya kan cik nana boring aka nak buat sesuatu yang adventurous and meaningfull for my life..tak nak mempersiakan usia muda cik nana..wah gitu! Prinsip ke tu? Ape apejelar , cik nana nie sebenarnya suka meluahkan rasa dan idea melalui penulisan..nak buat macam mana kan cik nana tak ada talent dalam art and draw..so dengan menulis ni cik nana rasa puas hati dapat meluahkan apa yang terbuku di dada,hee,,aisey.. J lagi satu..cik nana suka bermuhasabah diri..cik nana suka menonjolkan diri  so that cik nana dapat tahu kelebihan dan kekurangan diri..so lebih baik kita buat refleksi diri daripada compared dengan orang tu orang ni..jadi kat sini cik nana nak refleksi cik nana sendiri..korang pun apa tunggu lagi..masa nilah kita kena buat perubahan !

people change~~









2 comments:

AIRA said...

Nana chaiyuk!!drive carefully..ambik license cepat nanti bley bawak kitaorang jalan...nana driver..kitaorang mem..hahaha

cik nana said...

haha..amboilah..nana jadi driver..jadi mem besar pulak dya..okay2..nak p shah alam ka?hahax :)

Post a Comment