22.1.16

azam 2016 plus bisnes advise

hai peeps and readers ! lama tak update. soooo its already 2016! haha tahu dah lambat tapi takpe it still january :p

setiap tahun nana ada azam. lulz. tapi kelauttttt semua -..- azam tahun ni nak grad insyaAllah dalam bulan 10 atau 11 camtu. doa doakan nana ea :) and nak kembangkan bisnes online nana and adik yang sedia ada since banyak permintaan dari customers. yeke?? --' alhamdulillah semoga rezeki lebih tahun ni. so korang yang tak tahu nana jual apa boleh follow igshop kitaorang @adeninashop . kalau ada duit lebih mana tau boleh sambung master ye idokk? haaa baik cepat aminkannn heeee. sambil sambil azam 2016 ni nak juga jaga kesihatan dan kecantikan as i am so menjaga on it . eh yeke? choii. jaga badan kununye.  well i am into it and lets  make it work babehhh *zumbaaasikitt

kalau korang nak tahu sekarang midsem break. cuti sebulan sepatutnya tapi iols seminggu je, ahad ni dah kena balik ukm masuk lab huwaaaaa :(  final year project tak setel lagi diknons memang kena la kan siapkan semua. one semester left wehhhhh macam tak percaya !!! seriouslaaaa. lepastu ada dua lagi kursus sispa ( siswa siswi pertahanan awam) 11 februari sampai 20 februari. naik semester baru 21 februari ni so jangan terkejut kalau muka hakak mengalahkan daging burger hangus hahaha !  dah pikir siap2 dah untuk mengurangkan sunburn yang bakal menempek ke muka gua haha fuh2 lepastu ada pulaks progress presentation. adududuu seghiauu bakhangg. kena present pulak pasal thesis kat
SV dah la  dengan student master and student phD dr huwaaaa lagi nebes aku dibuatnyaa. pheww

ada duit lebih teringin la jugak buat umrah dengan parents, sekali harung travel dengan buddies. tapi berangan je la mampu sekarang ni, tapi tula kena kerja kuat lagi, since i started it in a very beginning lets finished it nicely. i mean my bisnes online. since i share profit with my sister, takde banyak sangat untung kitaorang, sikit sikit tu ade la kalau nak simpan buat saving. tapi most of the time, kita rolling balik duit tu untuk dijadikan modal, so guys dont simply judge and say ' dia takpala banyak duit, bolehla itu ini' korang tak tahu apa jgn buat assumption cam tu k, takmo takmo. nak senang kenalah susah susah dahulu, nothing come easy gua cakap lu. tak campuq lagi penat buat postage, duit minyak, duit modal kadang kadang stuck jugak pikir.

lagi satu, dalam bisnes ni muka kena tebai, tak boleh nak malu malu, orang cakap apa , hang pekakkan ja telinga. masuk telinga kanan keluaq telinga kiri. memangla orang annoyed kalau kita asyik post testimony, post gamba product kat ig, kat fb, kadang kadang kat wechat and whatsapp tapi thats the WAY hang nak PROMOTE and INTRODUCE  kan product hang and keistimewaan product hang berbanding product lain. hari ni  mungkin orang tak beli, tapi sebab hang asyik post hang dah 'MELABELKAN' jenama hang sendiri. paham dak maksud aku? haha. bila asyik dok post lama lama orang kenai and tau kita juai produk A. so esok lusa klau kita tak post pun customer akan cari kita hagitiuwww. paham ke idokk?? JANGAN CEPAT GIVE UP. tips jugak tu heee. oh well, aku tau aku ni tak layak pun nak bagi nasihat tapi ni based dari pengalaman aku. sebab mula mula aku juai shawl. seronok seronok je memula tu sebab suka pakai shawl, buatlah untuk diri sendri dulu, lepastu terfikir buat bisnes shawl. tapi tu kejap je. hehehe. sekarang beralih arah ke produk kecantikan pulak. tapi jadi agent kecik je la, tak jadi big boss lagi hehe. doakan kay :) tapi tapii kalau nak buat shawl aku tak beli aku p buat sendiri jugak sekarang hahaha murah pun murah dah save duit dah kat situ.

okla panjang pulak ceghita aku malam ni. sekadar perkongsian. thanks sudi membaca karangan buruk aku ni.

nana
22/1/2016
12;54am


7.10.15

berhabuk blog aku. saja nak throwback gambar

assalamualaikum warahmatullahiwabarokatuhhh

   It has been almost  9 month since i left my blog begini. berhabuk blog itew. ya blog ni tak berkubur. a lots of stuffs, experiences and memories create and share thru this blog.  The best things when you have your own blog, you just can read all old posts and thats what i did kekeke. if i  missed old stories few years back, i just checked out my post and read then i just laughing by myself bila baca balik post post lama. sebab rasa macam budak2 sangat tak matang but i tell you what zaman tak matang tu la best, banyak akai orang kedah kata. ketegaq tu takla cuma nakai ja. heee ^__^

   Zaman form 4, zaman budak baru nak up, orang nak ade blog, aku pon nak ade jugak. peer pressure katakan :p so blog ni  dah 5 tahun. ewahhhh. happy anniversary yang ke-5 ! walaupun aku tak ingat tarikh first aku blogging. LOLZ --"  kalau nak diceritakan kat blog ni mau esok tak habis. start dari aktiviti kokurikulum yang aku join masa sekolah, pergi holiday kat dalam and luar negara, crush kat classmates sekolah, zaman matrik, result exam, masalah hati, masalah boyfriend, masalah kawan , resepi makanan, sukan , sukem , kolej, ukm, kucing semua aku dah tulis dalam blog ni hahahha. nak rasa menyesal tak boleh jugak sebab dah lalui pun and semua tu megajar erti kehidupan dalam menempuhi alam dewasa hhhh hamekk kau, ayat kalau boleh skemaa hahaha. tapi  told ya, zaman remaja ni once in a life time, so nak rasa hidup aku ni berguna kepada orang lain tu adalah.. tapi tak banyak. kalau dala peratus, i just give 50% to myself . heww~~

    Haaa yang pasal luar negara tu tak payah nak bajet sangat nana, kau pergi Medan dengan Hatyai je pon tu pon 4 tahun yang lepas. zzzzz~ Doakan nana dapat travel ke turkey, London and Korea please? nak travel 3 negara tu dulu hahaha *muka seriouss* dengan sape and bile tu tak kisah la asalkan uolss doakan iools dulu kay. doa itu kan berbalik. awak doa saya, saya doa awak. haagitiuww hehehe.

    Sekarang zaman insta, zaman twitter, zaman Fb, bukan macam aku dulu zaman friendster, zaman myspace, Tagged hahaha lawakla bila ingat balik.

  Ayat dulu dulu bajet camni je....

hi my name is nana.  mind to intro yourself? mind to follow back me please?  :P

lolz sangattt hahaha

   Blog dah makin orang jarang pakai tapi dulu dulu blog la boleh dikatakan zaman canggih. zaman teknologi. dulu mana ada handphone touch screen bagai macam sekarang. Sekarang cakap je brand apa, mostly semua smartphone yang touch screen iPhone, samsung, Asus, Lenovo, HTC, Acer, HP hahaha okay semua kau nak list kan nana --' Tpi i dont know la , i think bila ada blog ni sentimental value kau tu tinggi? ehhhhhh yekeeeeeeww??! haha takla, semua sama, fair and square. it depends on how individudual tu sentimental ke tak? eh ape aku melalut niieee ooii

   Sedar tak sedar, im turning 22 next year, omaigadd rasa tuaaa. Yaampun kadang kadang terfikir selama aku hidup ni aku ada contribute benda baik tak kat orang? aku ade buat good deeds ke tak? aku ade buat sakitkan hati orang tak? herhhhh mestilah ade kan, aku bukan sempurna pun. Frankly speaking, aku memang ego sikit kalau in relationship, dengan kawan kawan okay je . *i think so? errr


  So dalam tahun ni juga, banyak benda baik yang berlaku, my sister get married lepas raya ahritu. umur dia baru 20 tahun, tapi tu la kan, jodoh pertemuan di tangan Allah. I am so happy for her. Sebab ade suami yang baik boleh jagakan dia. Amirul nampak je urban tapi aku tahu dia cukup dengan ilmu agama bleh bimbing adik aku sebaiknya, insyaAllah aminnn. So next year mungkin diorang berdua akan fly ke mesir sambung belajar sanaa insyaAllah heee. As for me, calonnye dah ade ke idok? haha biarlah rahsia~~~ bak kata CT hehee..

























Gambar gambar throwback


  Sekarang dah final year degree kat UKM, rasa sekejap sangat, serious talk. seriouslaaaahh???!!! haha seriouslaah nana ~~ so tu je la nak melalut, btw, tajuk thesis aku taksonomi kumbang daun theopea ( Coleoptera: Chrysomelidae: Gallerucinae) haaa dengar macam gempak kan? kan?? haha gempakla sangatt. buatnyee~~~ hurmmmmm *sigh

  Thanks for reading this entry. Lama tak menulis rasa rndu puleksss. Tangan gatai nak menaip. okla see until next entry! *kalau rajin* haha :P

gracias amigos !
je'taime :D